Gudbrandsdalen

tirsdag, 21 juli 2020 13:43

|||

Sommerhilsen fra næringsforeninga

Her kommer en sommerhilsen midt i det som heldigvis er travle tider for mange av våre medlemmer. Kalenderen viser snart august, og det er da ett år siden jeg overtok stafettpinnen som daglig leder i næringsforeninga. Det gir mulighet for refleksjon om både året som har gått, og tiden fremover.

I løpet av det siste året har jeg fått bli bedre kjent med dyktige bedriftsledere og næringsdrivende i regionen, i tillegg til andre aktører og forum som jobber for å styrke næringslivet i regionen på ulike måter. Det har vært lærerikt, interessant, utfordrende og givende på samme tid å skulle finne sin rolle i landskapet. MGNF er faktisk den eneste regionale interesseorganisasjonen som er næringslivets felles talerør overfor lokale og regionale politikere! Som en av regionens tre ordførere en gang beskrev det: 

- For det første skal dere være en stemme for deres medlemmer. I næringspolitiske saker kan det godt være at dere er uenige med valg som vi gjør. Da er det viktig at dere sier fra. Det er viktig med et kritisk blikk på hvordan vi i det offentlige utøver vår næringsutvikling – her kan dere være en kritisk venn. På den andre sida mener jeg at vi også kan samarbeide om gode utviklingsprosjekter som dere eller vi sammen initierer.

Det er betegnende for hvordan vi ønsker å utøve vårt mandat. Formålet til MGNF er å skape et møte- og samarbeidsforum for å bedre vilkår og vekstmuligheter for næringslivet i regionen. Foreningen skal ha en pådriverrolle i å sikre at regionen har de kvaliteter som gjør at folk ønsker å bo og arbeide her. Foreningen skal være partipolitisk nøytral (MGNFs vedtekter, revidert 30.03.2020). 

Vi blir innimellom forvekslet med de lokale markedsforeningene, noe som er forståelig. Forskjellen i et nøtteskall er at de lokale markedsforeningene (Fåvang Nærings- og velforening​, Landsbyen Ringebu​, Vinstra Markedsforening​ og Kvam Markedsforening​) gjerne jobber bl.a. med aktiviteter og attraktive sentra for innbyggere og besøkende. Midt-Gudbrandsdal Næringsforening​ er derimot en paraplyorganisasjon for alle bransjer i regionen som helhet; et talerør for næringslivet vårt. Vi jobber altså med litt ulike saker, men utfyller hverandre og har god dialog om mulige samarbeidsområder. Det er viktig å hjelpe hverandre å lykkes – da lykkes regionen som helhet. Takket være støtte fra Ringebu kommune​, Sør-Fron kommune​ og Nord-Fron kommune​, så kan vi holde kontingenten såpass lav at det skal være lav terskel for å være organisert som medlem i MGNF. For eksempel så starter faktisk medlemskontingenten for 1 årsverk på kun 1500 kr i året! Det gir forhåpentligvis flere mulighet til å støtte opp om fellesskapet både i MGNF og i sin lokale markedsforening. Som en av våre kloke medlemmer sa: 

- Jeg har tidligere vært et veldig aktivt medlem. Nå er jeg ikke spesielt aktiv lengre, men jeg er fortsatt medlem fordi jeg synes det er viktig arbeid med en sterk næringsforening. Man kan ikke bare være medlem når det gagner en selv direkte der og da, man må se at man er en del av en større sammenheng, og at det lønner seg på sikt å støtte opp om arbeid for utvikling av regionen som helhet. 

Medlemsvekst i løpet av det siste året tyder på at vi er på rett veg, og at flere ser verdien av å være en del av en organisasjon som er «større enn seg selv» og som inntar en offansiv pådriverrolle på vegne av næringslivet i Midtdalskommunene. Jeg ønsker velkommen til alle som har vist oss tilliten ved å melde seg inn i løpet av det siste året; Altimast GB-elektro AS, Bravo Group As​, GIAX Produksjon​, Grønnfot​, Gålå Eiendom​, GÅLÅ Handel​, Harpefoss Byggservice​, Haverstad Turbiler​, Helena Wik produksjoner, Krokkasser.no​, LillehammerAdvokatene​, Lågen elektro AS, Mariken & Martin Media​, RUDI Reklamebyrå​, Sandbakken Design​, SH Media​, Skeikampen Eiendom​, Skåbu Fjellhotell​, Snøhetta Regnskap​ Ringebu og Vinstra, Sygard Forr, Underlig Sky AS, Wadahl Høgfjellshotell​, WPCode Hasse Andre Ruud, Spidsbergseter Resort Rondane​, Multitapping, Fotograf Hilde Jordbruen​, Strand Espedalen, FoTobben as​ ,  Tyrihanstunet​ og Åndheim Kulde As​. 

Det har vært god aktivitet i foreninga, og vi ser tilbake på noen høydepunkt: 

Verdiskapingskonferanse med deltakerrekord før jul i fjor, og et stort engasjement rundt nomineringen av kandidater til verdiskapingsprisen. Studietur til Sveits med Regionrådet for Midt-Gudbrandsdal​ på nyåret. Med god støtte fra Skåppå​, valgte vi å gjennomføre årsmøtet 30. mars digitalt, på et tidspunkt der korona brått og brutalt hadde kasta oss alle inn i den digitale verdenen raskere enn man rekker å stave «omstillingsevne» og «endringsvilje». Det resulterte imidlertid i deltakerrekord, og vi er stolte av både oss selv og medlemmene som tok steget til det digitale møterommet - et av de første av mange som kom i tiden etter. Årsmøtet vedtok bl.a. rykende ferske, reviderte vedtekter og valgte inn det nye styret, som nå består av: Per Henry Vassdokken​ (leder), Morten Randen​ (nestleder), Jostein Løken Tromsnes​, Ole Jakob Grauphaugen, Hege A. Tveit​ og Janne Veronika Kolås​. 

Etter dette gikk det slag i slag for å forsøke å bistå medlemmene våre som best vi kunne i en situasjon ingen av oss har vært i før. 

I løpet av april og mai inviterte vi til tre digitale møter; Koronapraten med næringslivet i Midt-Gudbrandsdal, temamøte om kompensasjonsordningen, og bransjepraten: hva skjer med hyttemarkedet? I tillegg gjennomførte vi to koronaundersøkelser for å få bedre innsikt i situasjonen. Etter hvert som restriksjonene åpnet opp, hadde vi behov for å treffes og vi inviterte til to «frokostmøter med påfyll» i juni, med aktuelle og relevante tema, nye bekjentskaper og tid til kaffeprat og erfaringsutveksling.  

Mye står på tapeten fra høsten av:  

  • Vi tenker å fortsette med et frokostmøte/medlemsmøte i måneden. 
  • Deltakelse på Hyttemessa sammen med en bedriftsklynge av hytteleverandører m.fl. 
  • En kommende kursserie av og for medlemmene, «kompetanseheving i koronatid», der vi vil dra nytte av all den fantastiske kompetansen og erfaringa som finnes internt i medlemsnettverket vårt (se bare på mangfoldet av faglig dyktighet representert av de nye medlemmene!). 
  • I august har vi to unge og ambisiøse praktikanter i det som blir næringsforeninga (og regionens?) første pilot av et praktikant-program. Casebeskrivelsen er å bistå MGNF med å synliggjøre det varierte næringslivet vårt. 
  • Apropo synlighet, så vil vi videreutvikle nettsiden MinGudbrandsdal.no 
  • Verdiskapingsprisen 2020 skal deles ut, og det er bare å begynne å tenke på hvem som fortjener den gjeve prisen i år! Vi vil også i år utlyse et internship i MGNF i forbindelse med konferansen. 
  • Styret har sin strategisamling i august. På bakgrunn av tilbakemeldinger vi har fått (og forhåpentligvis fortsetter å få) angående hva som er viktige saker for medlemmene, vil de stake ut kursen med noen fokusområder fremover. 

Men først skal vi ha ferie ut juli fra og med i dag! :) Viss noen trenger reisetips til ferie i egen dal, anbefaler jeg å sjekke ut 6. klasse på Midtbygda sin egenproduserte reklamefilm #Visit Sør-Fron. 

Jeg ønsker spesielt alle verdiskapere i dalen vår en fortsatt god sommer, med «klingende kassaapparat» og pågangsmot til å tilpasse seg til nye løsninger i tiden fremover. Vi er der for dere på veien, og jeg ser frem til videre samarbeid utover høsten.  

Alt godt, 

Birgitte Bay, daglig leder i Midt-Gudbrandsdal Næringsforening

Min Gudbrandsdal for deg!

Her kan du søke og finne lokale butikker, lokal mat, håndverkere og andre tjenester i Gudbrandsdalen.